4 Temmuz 2019 Perşembe

Peynir

    Peynir
·       Bir evrensel değer olduğu kadar ayni zamanda da ulusal, yerel bir zenginlik olan peyniri daha iyi irdelemek gerekmez mi?.
·       Peynir hem ekonomik bir değerdir, hem de geniş bir bakış açısıyla bakıldığında bir kültürel değerdir.
·       Peynircilik çok daha fazla önemsenmeli, araştırılmalı ve geliştirilmelidir.
·       Yerel üretimleri, yerel ve geleneksel tadları bugün de uygulayabilen üretici var mıdır bilemiyorum.
·       Şu an geçerli olan ise sanıyorum ki çok üretmek ve uygun (ucuz) fiyatlarla satabilmek.
·       Kaliteli ve de değerli peynir çeşitlerinin olduğu ülkelerde bunları arayan, isteten ve de ödeyebilen bir seçici kitle vardır.
·       Normal olarak tabandaki tüketici en çok ve de belki de sadece fiyatlara bakar.
·       Tad ve sağlıklılık... gibi değerler ise fiyatdan çok sonra sıraya girer.
·       TİRE peynir üretiminde ise asıl sorulması gereken (ileriye dönük olarak) şudur aslında:
- TİRE'nin kendine özgü peynirleri var mıdır?
- Bu peynir türleri geleneksel midir?
- Bunların incelenmesi, değerlendirilmesi ve de tescillendirilmesi yapılmış mıdır?
·       Bu görev de ilk aşamada belediyeye düşer gibi görünse de aslında peynir üreticileri de bu sorulara odaklanmalıdır.
·       Bir de tabii ki kentimizin okur yazarlar, aydınları ve belki de varlık durumları çok uygun olan hemşehrilerimiz de bu konuda fikir üretebilmelidirler.
    Saygılarımla.
    Öğretmen Gönen ÇIBIKCI, 05.02.2019, K.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapanın adı ve soyadı: