· Bir evrensel değer olduğu
kadar ayni zamanda da ulusal, yerel bir zenginlik olan peyniri daha iyi irdelemek
gerekmez mi?.
· Peynir hem ekonomik bir
değerdir, hem de geniş bir bakış açısıyla bakıldığında bir kültürel değerdir.
· Peynircilik çok daha fazla
önemsenmeli, araştırılmalı ve geliştirilmelidir.
· Yerel üretimleri, yerel ve
geleneksel tadları bugün de uygulayabilen üretici var mıdır bilemiyorum.
· Şu an geçerli olan ise
sanıyorum ki çok üretmek ve uygun (ucuz) fiyatlarla satabilmek.
· Kaliteli ve de değerli
peynir çeşitlerinin olduğu ülkelerde bunları arayan, isteten ve de ödeyebilen
bir seçici kitle vardır.
· Normal olarak tabandaki
tüketici en çok ve de belki de sadece fiyatlara bakar.
· Tad ve sağlıklılık... gibi
değerler ise fiyatdan çok sonra sıraya girer.
· TİRE peynir üretiminde ise
asıl sorulması gereken (ileriye dönük olarak) şudur aslında:
- TİRE'nin kendine özgü
peynirleri var mıdır?
- Bu peynir türleri
geleneksel midir?
- Bunların incelenmesi,
değerlendirilmesi ve de tescillendirilmesi yapılmış mıdır?
· Bu görev de ilk aşamada
belediyeye düşer gibi görünse de aslında peynir üreticileri de bu sorulara
odaklanmalıdır.
· Bir de tabii ki kentimizin
okur yazarlar, aydınları ve belki de varlık durumları çok uygun olan
hemşehrilerimiz de bu konuda fikir üretebilmelidirler.
Saygılarımla.
Öğretmen Gönen ÇIBIKCI, 05.02.2019, K.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapanın adı ve soyadı: